Cześć kochani, dziś podrzucam Wam przepis na ekspresową sypaną szarlotkę. Idealny przepis, gdy wpadają niezapowiedziani goście.
Przepis na tortownicę 24 cm:
1 szklanka mąki orkiszowej jasne lub zwykłej pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki erytrolu lub cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła (zimne)
1,5 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta, antonówka)
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder lub erytrol zmietony na puder (do posypania).
Jabłka obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach, mieszam z cynamonem. Suche składniki mieszam w osobnej misce. Tortownicę wykładam papierem (tylko spód). Spód tortownicy smaruję masłem. Następnie wysypuje 1/3 cześć suchych składników, dalej wykładam połowę jabłek, kolejna sucha warstwa. Następnie ścieram połowę masła lub kroję masło nożem, dalej kolejna warstwa jabłek i kolejna warstwa suchych składników. Na koniec ścieram resztę masła. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę 60 minut góra-dół.
Całość ma około 2000g i 3004 kcal (z erytrolem).
W 100g jest około 150,2 kcal
Białko: 2,2g
Tłuszcze: 6,8g
Węglowodany: 22,7g
Comments