Dziś mam dla Was pomysł na pyszne śniadanie na ciepło. Szakszuka z cukinią i awokado. Do szakszuki możecie dać najróżniejsze warzywa, które lubicie. Daj znać w komentarzu czy lubisz szakszukę i czy przygotujesz ją u siebie.
Czas przygotowania : 15 minut
Składniki na 1 porcję.
Aby przygotować szakszukę potrzebujesz:
📌1/2 cebuli
📌2 ząbki czosnku
📌2 pomidory najlepiej malinowe
📌1/2 małej cukinii
📌1 łyżka oleju rzepakowego
📌2 jajka
📌przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 1/2 łyżeczki soki, szczypta pieprzu
📌 kilka listków natki pietruszki
📌1/2 małego awokado
Na patelni rozgrzewam olej wrzucam pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Duszę 2-3 minuty. Następnie dodaję pokrojone pomidory i przyprawy. Można je wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę. Duszę kolejne 3 minuty, dodaję cukinie i smażę kolejne 3 minuty. Następnie wbijam 2 jajka i smażę do momentu aż jajka się zetną, a żółtko będzie dalej płynne. Przed podaniem układa na szakszukę pokrojone w plastry awokado i posypuję wszystko natką pietruszki.
Cały przepis ma:
402 kcal , Białko: 20.1 , Tłuszcze: 26.4, Węglowodany: 25.0
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Comments