Cześć Kochani 😁
U nas dziś taki obiad - chrupiące ziemniaki i marchewka z piekarnika + szprotki w cieście naleśnikowym. Co powiecie na taką propozycję, komu szykować talerz? 😁
Pomysł na obiad powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym biorę udział.
Przepis na obiad poniżej:
10 szprotek od Naturalnie Bałtyckie
sól i pieprz
1 duże jajko
3 pełne łyżki mąki
parę łyżek mleka
Szprotki patroszę, następnie myję i osuszam ręczniczkiem turystycznym. W miseczce roztrzepuję jajko, dodaję mąkę, sól oraz pieprz, dolewam powoli mleka i mieszam, aż uzyskam jednolite ciasto gęstości śmietany. W cieście obtaczam szprotki i smażę na rozgrzanej patelni na rumiano.
1kg ziemniaków
1 kg marchewek
Ziemniaki i marchewki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Następnie wrzucam do garnka na gotującą wodę.
Gotuje około 8 minut. Można w jednym garnku lub osobno marchewki i osobno ziemniaki.
Następnie robię marynatę:
8 łyżek oleju
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
można jeszcze dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich jak lubicie.
Wszystkie składniki mieszam w kubeczku i następnie polewam przygotowaną marynatą podgotowane ziemniaki oraz marchewki. Następnie wykładam składniki na dwie blachy wyłożone papierem i piekę w piekarniku 2 blachy jednocześnie - termoobieg 200 stopni około 45-60 minut. Podaję z rybką i sosem czosnkowo-koperkowym. Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
2 małe ząbki czosnku
2 łyżeczki drobno pokrojonego koperku
Wszystkie składniki mieszam i gotowe.
Comments