PRZEPIS (na tartę 26 cm)
na spód:
200g mąki z orzechów laskowych tartych
120g masła
1 jajko
50g cukru lub erytrolu
Krem:
3 łyżki mąki ziemniaczanej ok 60 g
500 ml mleka
1 cukier wanilinowy 16g
1 biała czekolada
borówki i maliny
Mąkę mieszam z masłem, jajkiem, cukrem i zagniatam ciasto, następnie wkładam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmuję i wykładam spód tarty. Naczynie do tarty można wyłożyć papierem. Ja mam naczynie z wyjmowanym dnem, więc tego nie robiłam. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Zapiekam około 15 minut.
Następnie przygotowuje domowy budyń.Odlewam pół szklanki mleka i mieszam w niej mąkę ziemniaczaną, resztę mleka zagotowuję z cukrem wanilinowym, następnie zmniejszam ogień i dodaje mleko z mąką ziemniaczaną oraz białą czekoladą połamaną na cząstki. Energicznie mieszamy do czasu, aż masa zgęstnieje. Masę od razu wykładam na spód. Na wierzch wykładam owoce, chłodzę kilka godzin w lodówce. Polecam jest pyszna.😋
Comentários