Cześć Kochani 😀 dzis podrzucam pomysł na pyszny obiad, a może kolację? Krucha tarta ze szparagami z pomidorkami i boczkiem. Wyszła pyszna😋
Już Wam zostawiam przepis:
📌250g mąki pszennej lub orkiszowej lub mieszanki różnych mąk (u mnie dziś mieszanka pszennej pełnoziarnistej, ryżowej i owsianej)
📌130g zimnego masła
📌1 jajko
📌 szczypta soli
Z podanych składników zagniatam ciasto i następnie wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję. Następnie wykładam nim naczynie do tarty 26 cm i zapiekam 15 minut.
Teraz biorę się za farsz:
📌1 pęczek szpargów
📌10-12 pomidorków koktajlowych
📌200g boczku wędzonego
📌150 g sera sałatkowego
📌125 mln śmietanki 30%
📌125 mln mleka
📌2 jajka
📌sól, pieprz, papryka ostra
Boczek kroję drobno i podsmażam na suchej patelni.
Szparagi myję, następnie odłamuję twarde końcówki i kroję na mniejsze części. W misce roztrzepuję 2 jajka, dodaję śmietanę i mleko, a następnie przyprawy. Wszystko mieszam. Dodaję ser sałatkowy i rozdrabniam go widelcem. Gotową masę jajeczną wylewam na zapieczony spód. Układam na tarcie szparagi, pomidorki koktajlowe i boczek. Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Pycha
Comments