Tatar to pyszna przekąska idealna na spotkanie ze znajomymi. Jedni go lubią inni nie. Ja od momentu kiedy zaczęłam sama robić w domu polubiłam i teraz często przygotowuję go na imprezki rodzinne.
Aby przygotować tatara potrzebujesz:
📌½ kg świeżej wołowiny dobrej jakości np. polędwicy wołowej
📌4 łyżki oleju
📌2 łyżki zimnej wody
📌2 żółtka
📌sól i pieprz
dodatki do podania
📌cebula
📌ogórki konserwowe
📌ewentualnie grzybki marynowane
Mięso kroję w plastry, następnie w paski i bardzo drobno siekam. Potrzebny jest do tego bardzo ostry nóż. Mięso można również zmielić w maszynce do mielenia na drobnych oczkach, ale najlepszy jest drobno posiekany. Jajka ze sprawdzonego źródła sparzam wrzątkiem. Do mięsa dodaję olej, wodę, żółtka i dopraw do smaku solą i pieprzem ok. 1/2 - 1 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka soli. Wyrabiam dokładnie na jednolitą masę i ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku. Podaję z pieczywem, ogórkami konserwowymi, cebulą, można dać grzybki marynowane.
Po przepisy w formie wideo zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik)
Comments