Fajny i szybki pomysł na deser, który można przygotować w formie ciasta lub tortu.
Przepis: 📌200g słomki ptysiowej 📌250g mascarpone czekoladowe lub zwykle 📌330ml śmietany 30% 📌2 łyżki cukru/erytrytolu lub innego słodzika 📌do dekoracji: owoce oraz 1/2 tabliczki czekolady białej i mlecznej lub gorzkiej. Do wysokiego naczynia wlewam śmietanę i dodaję od razu mascarpone, ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję dwie łyżki cukru i ubijam jeszcze chwilę. Formę lub rant 19-20 cm wykładam papierem do pieczenia. Na spód wykładam słomkę ptysiowa, daje parę łyżek kremu, żeby pokryć dokładnie słomki i tak powtarzam czynność jeszcze dwa razy do wyczerpania składników. Tort wkładam do lodówki na parę godzin, a najlepiej cała noc. Następnego dnia dekoruję ciasto owocami, a boki startą czekoladą. Polecam szybki i bardzo słodki.
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak po przepisy w formie wideo.
Jeśli Ci się podoba przepis i zrobisz torcik lub inne danie, sałatkę, deser z mojego przepisu, zostaw komentarz i daj znać jak smakowało. Możesz również przesłać mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl będzie mi bardzo miło.
Comments