Obejrzyj film jak zrobić tory bezowy:
Prosty, pyszny, efektowny, bardzo słodki, idealny na spotkanie ze znajomymi lub urodziny. 😁
TO NIE JEST FIT PRZEPIS
Nie zliczę ile już zrobiłam tortów bezowych. Kiedyś myślałam, że trudno upiec bezę. Teraz uważam, że to chyba najprostszy tort.
Zawsze suszę dwa blaty jednocześnie w termoobiegu.
Każdy piekarnik piecze inaczej, więc przy pierwszym robieniu bezy polecam obserwować swój piekarnik. Jeśli beza wychodzi beżowa następnym razem polecam zmniejszyć temperaturę i suszcie w mniejszej za to trochę dłużej.
Przepis na tor:
📌 6 białek
📌 300g cukru pudru lub drobnego cukru
📌 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
📌 1 łyżeczka soku z cytryny
Masa do przełożenia:
📌 660 ml śmietany 30%
📌 250g mascarpone
📌 2 śmietan fix
📌 3 łyżki cukru pudru
📌 owoce do przełożenia i dekoracji tortu: maliny, borówki, truskawki
Bezę piekę wieczorem, dzień wcześniej.Tort przekładałam parę godzin (3-4 godziny) przed podaniem i jest pyszny.
Cały proces ubijania trwa około 10 - 13 minut na wysokich obrotach.
Zawsze robiłam bezę używając drobnego cukru ( tym razem dodałam cukier puder i to był świetny wybór).
Zasada jest taka przy robieniu bezy ze na 1 białko przypada 50g cukru.
Białka w temperaturze pokojowej ubijam kilka minut. Następnie dosypuję powoli po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Masa ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną oraz ocet dalej chwilę miksuję.
Bezę piekę na dwóch blachach, na każdą wykładam papier do pieczenia. Na papierze odrysowałam talerz wielkości 20-21 cm i w to miejsce wyłożyłam masę na bezę. Tak samo na obu blachach, z masy zrobiłam jeszcze parę małych bezików. Bezę wkładam do nagrzanego piekarnika (dwie blachy jednocześnie). Suszę w termoobiegu 150° - 5 minut, a następnie zmniejszam temperaturę do 100° i suszę 2 h i 30 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam na całą noc w zamkniętym piekarniku.
Masa do tortu: do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, cukier puder i ubijam, pod koniec ubijania dodaję śmietanfixy.
Blaty bezowe przekładam masą, a następnie wykładam owoce: maliny, truskawki, borówki, kolejny blat bezy, masa śmietanowa i znowu owoce.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało, będzie mi bardzo miło, lub zostaw komentarz pod danym postem.
Robie tort bezowy od wielu lat i z jej pieczeniem roznie bywa-podobno problem jest w proporcji bialek i cukru.Wiele przepisów podaje na 1 bialko 50 gr cukru.Raz przeczytalam wywiad ze znanym cukiernikiem ,ktory podkreslil ,ze trzeba wazyc bialka = bo rozne wielkosci ale nie dodal ile uzyc cukru na ilosc gramow bialek.!!!!! Zrobie wedlug pani przepisu -ja wkładałam do pieca nagrzanego 180°C i odrazu zmniejszałam na 120°C i suszylam 2 godziny:czesto beza opadala w piecyku w ciagu nocy .Bardzo prosze o porade pieczenia bezy jednej wysokiej w ktorej robie lekkie wglebienie .Nastawiam piec grzanie dol i gora .Beza imponująco wyglada w piecu -zostawiam na noc a rano czesto opada o polowe.Uzyje pani proporcji ale wole ubiec jedna wysoka . …