Cześć, dziś zapraszam na pyszny tort makowy, będzie idealny na święta. Pięknie się prezentuje, a robi się go według mnie bardzo szybko i jest dość prosty w przygotowaniu.
Jeśli chcesz zobaczyć film z wykonania tortu zapraszam tu ⬇️⬇️⬇️
Aby przygotować tort potrzebujesz:
Biszkopt:
📌6 jajek
📌200g maku mielonego
📌4 łyżki cukru pudru
📌1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
📌700g śmietanki 30%
📌250g mascarpone
📌3 łyżki cukru pudru
📌2 śmietan fix
Do dekoracji:
📌2 mandarynki
📌3-4 łyżki płatków migdałowych
📌dżem lub konfitura z brzoskwiń
Do nasączenia tortu:
📌3/4 szklanki wody
📌sok z połowy cytryny
📌sok z połowy pomarańczy
Składniki do nasączenia biszkoptu łączę ze sobą.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Następnie partiami dodaję cukier, później po 1 żółtku. Do gotowej masy dodaję proszek do pieczenia i stopniowo wsypuję mak, delikatnie mieszam. Gotową masę wylewam do tortownicy 22 cm, jej spód wykładam papierem. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 20-30 minut w 180 stopniach góra-dół do tzw. suchego patyczka. Studzę. Biszkopty można upiec dzień wcześniej.
Przygotowuję krem.
Do miski wlewam śmietanę, od razu dodaję mascarpone i miksuję na sztywno, pod koniec miksowania dodaję cukier i śmietan fix.
Biszkopt kroję na trzy cześci.
Każdy blat naszączam 3-4 łyżkami płynu, następnie wykładam 2-3 łyżki dżemu, później krem i tak powtarzam do wykończenia składników. Górę dekoruję pozostałym kremem, mandarynkami i płatkami migdałów. Gotowy tort wkładam do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia kroję i podaję. Jest pyszny. Polecam.
Przy robieniu takiego tortu, jak również innych dań na święta brudzi się dużo naczyń, na szczęście z kapsułkami Finish Ultimate Plus, nie tracę czasu na zmywanie tylko spędzam go z rodziną. Składniki aktywne w kapsułce rozpuszczają się stopniowo, co zapewnia lepsze efekty zmywania, naczynia wychodzą czyste i błyszczące. Tu możesz kupić kapsułki:
Post powstał we współpracy z marką Finish
Comments