Dziś zapraszam na pyszny wieniec makowy. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca, a wy?
Aby zrobić to ciasto potrzebujecie :
Na rozczyn:
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i zalewam lekko ciepłym mlekiem. Mieszam, aby drożdże się rozpuściły, następnie dodaję dwie łyżki mąki i odstawiam do wyrośnięcia.
Na ciasto potrzebujecie:
500 g mąki pszennej
2 jajka
70 g masła 82%
szczypta soli
masę makową gotową całą dużą puszkę lub domowej roboty.
Do dużej miski przesiewam mąkę dodaję wyrośnięty rozczyn, jajka, szczyptę soli, rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatam ciasto na gładką kulę. (Ja wyrabiam przy pomocy robota 7 minut). Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowuję ciasto na kształt prostokąta, smaruję masą makową i zwijamy w formie rolady. Następnie przecinam ją w z zdłuż prawie do końca i zwijam na przemian. Następnie robię wieniec. Szczegóły na instastory. Piekę 25 min w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku (góra dół)
Można go polukrować, posypać płatkami migdałów lub skórką pomarańczową lub podawać tak bez niczego.
Po filmiki z przygotowania makowca zapraszam na mojego Instagrama.
コメント