Film z przygotowania możesz obejrzeć na YouTube kliknij.
Pyszna i sycące zupa, idealna na jesień czy zimę. Podrzucam przepis i życzę miłego wieczoru.
1 kg mięsa wołowego (np. udziec, łopatka, polędwica) lub 0,5 kg wołowego i 0,5 kg wieprzowego
1 papryka czerwona lub żółta
3 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka przyprawy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
2 liście laurowe
4 ziaren ziela angielskiego
1,5 l wody lub 2 l jeśli lubicie mniej gęste zupy
4 ziemniaki
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
2 spore łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
Wołowinę i paprykę kroję w kostkę, czosnek w paski, cebulę siekam drobno. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewam olej i smażę na nim ok. 5 minut wołowinę, następnie dorzucam paprykę, cebulę i czosnek. Smażę ok. 3 minut i następnie zalewam wszystko wodą, dodaję ziele i liście laurowe. Gotuję ok. 1 h i 20 minut na małym ogniu, następnie dorzucam pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, dodaję przyprawy: paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, gotuję ok. 30 minut. Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, puszkę pomidorów krojonych i koncentrat pomidorowy, ewentualnie można dolać jeszcze szklankę wody. Gotuję do miękkości ziemniaków. Ziemniaki również można ugotować w osobnym garnku w niewielkiej ilości wody. Gotową zupę posypuję natką pietruszki i ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku. Polecam jest pyszna.
Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit
po przepisy w formie wideo
Comments