google.com, pub-9514103798401232, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Postaw mi kawę na buycoffee.to
top of page

ZUPA GULASZOWA

Film z przygotowania możesz obejrzeć na YouTube kliknij.

Pyszna i sycące zupa, idealna na jesień czy zimę. Podrzucam przepis i życzę miłego wieczoru.

  • 1 kg mięsa wołowego (np. udziec, łopatka, polędwica) lub 0,5 kg wołowego i 0,5 kg wieprzowego

  • 1 papryka czerwona lub żółta

  • 3 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka przyprawy

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziaren ziela angielskiego

  • 1,5 l wody lub 2 l jeśli lubicie mniej gęste zupy

  • 4 ziemniaki

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)

  • 2 spore łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • pęczek natki pietruszki

Wołowinę i paprykę kroję w kostkę, czosnek w paski, cebulę siekam drobno. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewam olej i smażę na nim ok. 5 minut wołowinę, następnie dorzucam paprykę, cebulę i czosnek. Smażę ok. 3 minut i następnie zalewam wszystko wodą, dodaję ziele i liście laurowe. Gotuję ok. 1 h i 20 minut na małym ogniu, następnie dorzucam pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, dodaję przyprawy: paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, gotuję ok. 30 minut. Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, puszkę pomidorów krojonych i koncentrat pomidorowy, ewentualnie można dolać jeszcze szklankę wody. Gotuję do miękkości ziemniaków. Ziemniaki również można ugotować w osobnym garnku w niewielkiej ilości wody. Gotową zupę posypuję natką pietruszki i ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku. Polecam jest pyszna.


Zapraszam również na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit

po przepisy w formie wideo


Comments


bottom of page
Wyszukiwarka przepisów
rondel