Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę z pieczonej dyni i batatów. Do przygotowania zupy wykorzystałam dynie piżmową, która jest nieco słodsza od hokkaido i delikatnie orzechowa.
Aby przygotować zupę potrzebujesz następujących składników:
📌1 mała dynia piżmowa
📌1 batat
📌1 cebula
📌1 papryczka chili
📌główka czosnku
📌kilka gałązek tymianku
📌3 łyżki oleju rzepakowego
📌1 łyżeczka ziół prowansalskich
📌1 łyżeczka kurkumy
📌1 łyżeczka papryki słodkiej
📌2-3 szlanki bulionu warzynego
📌150 ml mleczka kokosowego
📌chleb żytni
📌1 kulka mozarelli
Warzywa myję, kroję na pół. Układam w naczyniu do pieczenia. Posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę 40 minut w 200 stopniach (góra-dół). Następnie warzywa obieram i przekładam do blendera kielichowego, dodaję mleczko kokosowe i bulion. Miksuję na gładki krem. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta dodajcie więcej bulionu. Zupę podaję z grzankami, dekoruję listkami tymianku i mleczkiem kokosowym.
Jeśli chcesz zobaczyć wykonanie tego przepisu w formie wideo to zapraszam na mojego instagrama gotuje_bo_lubie_fit lub tiktoka gotuje_bo_lubie_aniak (nie musisz mieć konta na tiktoku, żeby obejrzeć filmik).
Jeśli wykorzystasz dowolny przepis z mojego bloga podeślij mi zdjęcie na maila: Gotuje.bo.lubie.fit@interia.pl i podziel się opinią jak smakowało lub zostaw komentarz pod danym postem, dodaj zdjęcie, będzie mi bardzo miło.
Comments